De kracht van de keuken

De geur van verse broodjes en glanzende filet in de oven. Dat nodigt uit. En dus zitten de tafels bij locatie Lage Bothof in Enschede vaak vol en genieten bewoners samen van gezond en lekker eten. De waarde van de keuken zien we iedere dag. Dat wordt gewaardeerd, merkt ook Marco, de chef-kok die daar al sinds de start van de locatie de drijvende kracht is.

Eten doen we allemaal. Maar voor sommigen is het een soms onmogelijke opgave om zelf voor dat eten te zorgen. Hoe rustgevend is het dan, dat je je bordje eten kunt ophalen of kunt aanschuiven om het samen op te eten? Dat neemt veel stress weg, zien begeleiders van team Lage Bothof. Goed eten is belangrijk en iedereen is het waard. Daarom koos De Weerde er bij het openen van locatie Lage Bothof voor om een heuse chef-kok aan te stellen. Sinds april 2022 zorgt Marco iedere dag voor een uitgebreide lunch en smakelijk diner (op zondag en maandag maakt iemand anders het eten warm, dat Marco heeft voorbereid).

Michelinster-skills naar de keuken van De Weerde

Van koninklijk naar huiselijk
Vóór De Weerde was Marco te vinden in allerlei chique restaurants. Zo werkte hij bij De Wiemsel, Ossenvoort, Mondriaan en ‘t Kruisselt. Hij ging van de duurste Beluga kaviaar en koninklijke gasten naar een ‘doorsnee keuken’ van een zorgorganisatie. ‘Hier geeft het mij rust. Eerder leefde je voor je werk. 52 weken in het jaar élk weekend werken. Dat ging niet meer. Hier is rust en ik ben meer thuis in het weekend.’ Zo brengt Marco zijn (bijna) Michelinster-skills mee naar de knusse keuken van De Weerde.

Naast het eten, draait Marco trouwens ook gerust wat bureaustoelen van cliënten in elkaar of plakt hij een band. Plannen voor komend jaar zijn er ook. Zo komt er een moestuin waar Marco samen met bewoners kruiden en groenten in gaat verbouwen. Dat plukken ze straks dan zo voor het avondeten. Hoe vers wil je het hebben!

‘Weggooien doen we niet’

Marco’s magische wapen in de keuken is de steamer. ‘Daar doe ik bijna alles in. Alle vitamines blijven goed bewaard en het is zo warm.’ Maar de grootste magie zit nog wel in Marco’s talent om niks verloren te laten gaan. ‘Weggooien doen we niet. Dat is mijn uitdaging. Ik maak altijd iets lekkers met wat overblijft. Soep van stamppot bijvoorbeeld. Dat kan je harstikke lekker maken.’ Om niks weg te gooien, is het essentieel om je producten juist te labelen, ordenen en bewaren, weet Marco. Niet gek dus, dat de koelkast en vriezer bijna aandoen als nationaal archief.

Gezond, gevarieerd en lekker
Iedere dag staat er wat anders op het menu. Er wordt wekelijks lekkerbekkend uitgekeken naar het weekmenu. Pompoensoep, gehaktbal met rode kool en aardappeltjes, kabeljauw in een kruidig pakketje met peulvruchten.  ‘We hebben een constante kwaliteit, goede porties en altijd gevarieerd, volgens de schijf van vijf. Dat krijg je niet in een restaurant hoor. Het is hier gezond én lekker! Maar we eten ook best wel eens een patatje.’

Eten verbindt

Marco houdt van verrassen. Zo ligt er met de lunch geregeld een extraatje: ‘Een gekookt eitje of een keer een tosti of bakleverworst. Als het klaar is, wil ik nog wel eens roepen: Kom binnen jongens, het all-inclusieve restaurant is weer open!’ In shifts van twee groepen, schuiven de bewoners dan aan. De één kijkt wat rond, de ander neust met knorrende maag in de oven en anderen kletsen wat aan tafel. Het avondeten is een moment van rust en samenzijn. Voor sommigen is het ook een aangename manier om in contact te blijven. Niet iedereen maakt de stap naar een ander zo makkelijk. Maar als je samen eet, is de drempel voor een gesprek een stuk lager. Ook iets afspreken gaat dan makkelijker. Zo zien we dat eten verbindt. Dat doet het ook op zaterdag, als Marco hulp krijgt van bewoners die zin hebben om mee te koken. Samen snijden, roeren en bakken; net wat er moet gebeuren. En voorproeven en opmaken hoort daar natuurlijk ook bij. Hoe mooi is dat, als eten mensen zo kan samenbrengen!

 

Aandacht voor goed eten, is er op alle locaties van De Weerde. Daarom binnenkort ook meer over de andere keukens bij De Weerde. Lage Bothof is een locatie voor wonen met intensieve zorg. Mensen die er wonen, hebben doorgaans een wlz-indicatie.