Van ijsmaker tot persoonlijk begeleider

Dion Winkelhorst (35) startte als 14-jarige als afwasser bij een ijszaak. “Later ging ik er ijsjes scheppen en vanaf die tijd ben ik werkzaam geweest bij die ijszaak. Ik deed daar eigenlijk vrijwel alles.” Tussendoor is hij nog een opleiding autotechniek begonnen, maar stopte daar mee omdat het niet was wat hij ervan verwachtte. “Ik ben gek van auto’s, maar die opleiding was op dat moment niets voor mij.” Later heeft hij ook nog een SPW-opleiding gedaan. Helaas stopte zijn stagebedrijf er mee en heeft hij de opleiding om die reden afgebroken.

Nieuwe wending
Na zo’n twintig jaar werken bij de ijszaak, dacht Dion een volgende stap te kunnen maken binnen het bedrijf. Dat gebeurde echter niet en Dion besloot om zich heen te gaan kijken. “Een kennis van me werkte bij De Weerde en ook via de scouting kende ik er iemand. Door hun verhalen werd ik enthousiast en heb ik contact gezocht.” Dion liep een dag mee op de Hanzelaan. ”Niet lullen, maar poetsen! Het sprak me echt aan, het sociale, het nuchtere. De klik was er en het werd al snel concreet. Hij kon al snel beginnen. “Ik kon beginnen bij de Hanzelaan als assistent begeleider. In combinatie met een BBL-opleiding Maatschappelijke Zorg niveau 4 bij Landstede in Raalte waar ik een dag in de week naar toe ging.

Gedreven aan de slag
In februari 2022 startte Dion bij De Weerde en met zijn opleiding. “De opleiding duurde drie jaar, maar ik heb het in minder dan twee jaar gedaan. Elk ‘vrij’ moment besteedde ik aan mijn opleiding. Daarin was ik heel gedreven. Ik ben op tijd wakker en begon dan aan school. Ik ben overal ingedoken, bekeek checklists en voerde gesprekken met docenten. Ook plande ik lessen bij andere klassen in, bijvoorbeeld over psychiatrie omdat ik die goed bij mijn opdrachten kon gebruiken.”

Overal leren
Hij had het erg naar zijn zin bij de Hanzelaan en op de opleiding. “Het heeft mijn interesse! Bovendien kreeg ik de ruimte om zaken aan te pakken. Zaken zoals het opruimen van een opslag en het facilitaire gedeelte van de Hanzelaan, en zo kreeg ik er steeds meer neventaken bij.” In zijn rol als assistent begeleider was hij vooral zichzelf. “Als ik dingen vind, dan zeg ik dat. No nonsens en met humor. Het zo draaien dat ik iemand met een sip gezicht een andere dag kan geven. Natuurlijk leer ik ook veel van collega’s. Waar komt bepaald gedrag vandaan? En hoe ga je daar het beste mee om. Dat ik soms wel eens op mijn tong moet bijten en geduldiger moet zijn. Ik had nogal de neiging om tien stappen harder te willen dan een persoon aan kan.” Ook op het gebied van interne opleidingen ging Dion ‘los’. Hij volgde de agressietraining, autismetraining, bhv- en beheerder meldinstallatie- en PRISMA-training. Hij maakt ook deel uit van de groep die bij calamiteiten een PRISMA-onderzoek doet.

Persoonlijk begeleider
Tegen het eind van zijn opleiding begon het te kriebelen. Hij voerde diverse gesprekken, met zijn teamleider, maar ook met een collega van Op de Proef. “Daar had ik voor mijn opleiding een keer meegelopen en dat vond ik zo indrukwekkend. Dat bleef maar door mijn hoofd spoken. Ik maakte intern kenbaar dat ik graag na mijn studie bij Op de proef mijn “leerproces” wilde voortzetten. En toen er een vacature was, dachten ze aan mij!” Sinds februari 2024 werkt Dion bij Op de Proef. Bij Op de Proef gaat Dion meedraaien op de groep, jongeren begeleiden en werken als huismeester bij de kamertraining. “Geweldig, dit biedt mij verdieping en uitdaging. Ik ben zo blij met deze kans: hier kan ik echt leren om pb’er te zijn. Ik ben nooit uitgeleerd.”

Over werken bij De Weerde
Dion Winkelhorst: “De Weerde is professioneel, menselijk en warm. Bijvoorbeeld toen ik geslaagd was voor mijn opleiding Maatschappelijke Zorg kreeg ik waardering: een persoonlijk kaartje en een lunchbon. Dat vond ik zo’n mooi gebaar! En hoe druk iemand ook is, ze maken altijd even tijd voor een praatje. Ik voel me altijd welkom!

Tip voor mensen die denken over zij-instromen
Dion Winkelhorst: “Ga eens praten en vooral loop eens mee! In de praktijk zie je goed hoe er gewerkt wordt en krijg je een goede indruk van de mensen (collega’s en cliënten). Wil je wat betekenen voor mensen, dan is dit echt iets voor jou.”